F Klavye Yerine E Klavye!

yorumsuz
2.127
F Klavye Yerine E Klavye!

Bilgisayarlarımızı kullanırken Q klavye veya alternatif olarak F klavye kullanılmaktadır. f klavyenin artı avantajı genelde haber editörleri veya çok yazı yazanların tercih etmiş olduğu F klavye Türkçe harflerin diziliş sırasının daha  rahat olmasından kaynaklı yazıların daha hızlı yazılması konusunda  bir rahatlık sunmaktadır. F klavyenin  bu konuda tercih edildiğini hemen hemen hepimiz bilmekteyiz.

Son gelişmeler ışığında Türk Standartları Enstitüsü tarafından bu f klavye yerine E klavye kabul edildi.  Yine türke hafrlerin dizilişine göre ayarlanmış olan E klavye TS 13771 koduyla Türk Standartları Enstitüsü tarafından E klavye tescillendi ve ve f klavye yerlerini E klavyeye bırakacaklardır. Tamamen Türkiye’nin milli klavyesi olarak adandırılan E klavye on parmak yazım ilkesi  göz düzeni ve sağlık açısından F klavye ye göre daha duyarlı olan E klavye  bilimsel tekniklere göre dizayn edilmiştir.  E klavyenin mucidi Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu ileri teknoloji, deneyleri ve matematiğe dayalı uygun  olan E klavye Dünya’nın en bilimsel klavyesi olduğunu belirtmiştir.

‘’Türkiye’nin milli klavyesi’’ on parmak yazım ilkeleri göz önüne alınarak tasarlanmış. Sağlık ve konfor açısından kullanıcılara avantaj sağlayan E-Klavye’de hızlı yazım performansı da öne çıkan özellikler arasında yer alıyor. Geliştirilen klavyenin mucidi Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu, E-Klavye’nin “ileri teknoloji ve yöntemlerle geliştirilmiş, deneye ve matematiğe dayalı, dünyanın en bilimsel klavyesi’’ olduğunu belirtti.

Türk Diline Özel Dokunuşlar

Klavye tasarımından ziyade harflerin yerleşimi konusunda önemli bir seçenek yaratan bu klavye için, çok iddalı söylemler var. 70 sene önce tasarlanan F klavyeye rakip olacağı söylenen bu klavyenin, günümüz teknolojisinde ciddi bir çalışma sağladığı görülüyor imiş. Merakla ne gibi farklılıklar sağladığını ve F klavyeye oranla ne gibi artısı olduğunu bekliyoruz. Bu duruma dair haberleri yakın zamanda görmeye başlarız ve incelemelerini de biz size sunarız değerli okurlarımız. TÜBİTAK tarafından da desteklenen E-Klavye, F klavyeye göre daha sağlıklı, rahat, yormayan ve aynı zamanda hızlı ve ergonomik olması bakımından öne çıkıyor. E-klavye ve F klavyeyi bilimsel ve uygulama açısından karşılaştıran Prof. Ekşioğlu, iyi bir klavye tasarımında en önemli ölçütün harflerin klavyedeki dağılımı olduğunu ifade etti. Ekşioğlu, dilin özelliklerini ve on parmak yazım kurallarını göz önünde bulundurarak; harflerin, parmak hız ve hareket kabiliyetine göre, en uygun dağılımının yazım performansını artırdığını ve aynı zamanda sağlık ve konfor açısından da daha rahat kullanım sağladığını belirtti. Bunun da ancak, E klavyenin tasarımında yapıldığı gibi, deneysel ve matematiksel optimizasyon yöntemleriyle başarılabileceğini söyledi. Merakla bekliyoruz.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın